Рубрики
UKRAINE

У столичному ВДНГ відкриють виставку до 35-річчя чорнобильської катастрофи

26 квітня, у 35-ту річницю Чорнобильської катастрофи, на ВДНГ відкриється мультимедійна виставка «Чорнобиль. Подорож», присвячена подіям тих днів. На жаль, через локдаун та карантинні обмеження у квітні виставка працюватиме лише один день. Першими її відвідають Президент України Володимир Зеленський, генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі та представники преси, а після закінчення локдауна, з дотриманням усіх карантинних норм, експозиція почне приймати усіх охочих.

Мультимедійна виставка «Чорнобиль. Подорож» складається з сімох смислових блоків — від світового контексту карколомного 1986 року до розповіді про саму аварію, від історій людей, долі яких нерозривно пов’язані з подіями 26 квітня 1986-го, до діалогу щодо подальшої долі Чорнобиля, його майбутнього.

Відвідувачі зможуть побачити у павільйоні ВДНГ №1 архівні світлини та відеоматеріали, роботи світових митців, а також знаменитої української художниці Марії Примаченко, присвячені Чорнобилю, потрапити до Чорнобиля й дослідити його завдяки сучасним технологіям, подивитися у VR, як четвертий енергоблок накривали «Новим сучасним конфайнментом» і як життя крок за кроком повертається до зони відчуження. Завершує проєкт відео зіркової групи Pink Floyd Marooned, зняте в Прип’яті.

На виставці можна буде дізнатися історії очевидців аварії та людей, чиї долі нерозривно з нею пов’язані, а також записати свої спогади, думки та переживання у відео- або аудіоформаті. Після завершення проєкту його контент буде викладено на цифрову платформу, яка продовжить збирати пам’ять та рефлексії про чорнобильську аварію.

Фотографія: chnpp.gov.ua